Saturday, August 9, 2008

Cork (Beatrice)

(marti, 29 iulie.....

Si cu Cork incepe intr-adevar aventura...gata chiar nu mai suntem turisti ci oameni care isi cauta de lucru, locuinta...vrem sa devenim pentru o vreme cetateni/imigranti in aceasta tara.

De marti pana joi am stat la un CS- Markus. Un tip foarte ok. Ne-am simti foarte bine la el acasa. Ne-a scris o scrisoare si a semnat-o cum ca stam la el ca sa putem aplica pt PPS no. , un fel de CNP de la noi.

Ca si oras, Cork e fain...eu as spune un fel de Cluj ca si atmosfera..numai ca putin mai international decat Clujul. Lumea de aici foarte friendly.

Eric – un tip cu care Radu a inceput sa vorbeasca din Romania. Foarte helpful... genul de om care poate sa ii dea mule informatii unde e ok sa stai, de unde poti sa cumperi lucruri ieftine, sa faca rost de biciclete uzate...and so on...spuneam ca e providerul nostru.

Kevin – urmatorul CS-er la care am stat. De fapt funny story,… am inceput din nou miercuri sa scriem mesaje cine poate sa ma cazeze pe mine pentru weekend (1-3 august ) pt ca Radu pleca la Londra (mama lui e intr-o excursie si ii plateste totul ca se duca sa faca pe ghidul/translatorul)…si primesc un mesaj de la acest baiat Kevin, ca nu poate sa ma cazeze in acest weekend pentru ca pleaca acasa la parintii lui intr-un satuc...eu am spus oki...poate ne vedem cand se intoarce la o cafea...dar am iesit in acea seara..si ne-a oferit mie si lui Radu apartamentul lui pentru o saptamana ..cat timp e el plecat din cork...wow !!!! ne-a ajutat enorm de mult...asa ca de vineri 1 august pana sambata 8 august am stat la el.

Super apartament..foarte tare...el se muta de aici peste 3 saptamani...ne-a trecut prin cap...ce ar fi sa il inchiriem noi...dar e prea scump.

Asa ca am inceput sa caut locuri unde sa stam…am fost pana acum sa vedem 2 locuinte…una la mama dracului…am mers pe jos pana acolo 1 ora si 50 de minute. Nebuni !!! Nu ne-am dat seama ca este asa de departe...am ajuns de fapt intr-un alt sat... am urcat, am coborat si am mers pe sosea. Cand am ajuns in sfarsit la casa respectiva, tot ce vroiam era un pahar cu apa. Evident am spus ca nu merita efortul…desi chiria era foarte ieftina…400 euro-bills included.

Apoi joi am vizitat alta camera…de data asta in oras…si am decis ca aici vom sta. E foarte ok din punct de vedere al procedurii. Proprietarul, Pat ne-a cerut plata pe 3 saptamani (in locul acesta plata se face la saptamana, nu la luna – in fiecare marti vine Pat si ia banii)...si cam atat...nu contract, nu pps no. Ceea ce e foarte bine...iar daca nu ne convine, la urma urmei peste 3 saptamani putem la fel de bine sa plecam in alta parte. Azi (8 august) m-am mutat in locul unde vom sta...trebuie sa mai cumpar diverse lucruri pentru camera…nu avem masa…sunt doar 2 paturi, un scaun si un sifonier…c’est toute…

Apoi vinerea trecuta cat am fost singura pe aici am fost la un CS barbecue, lucru ce mi-a oferit ocazia sa cunosc comunitatea CS de aici. M-am imprietenit cu un tip Victor (spaniol) sau the baloon guy...face tot felul de lucruri din baloane...a facut fiecarei tipe de la petrecere cate ceva din baloane. Cel mai reusit lucru a fost o mini-papusa care era de fapt o tipa in miniatura...a facut-o pana in cele mai mici detalii : cu cercei, cu ochi. Totul din baloane. Eu am primit o floarea... o sa fie la poze…

Chelsey (din Canada) – foarte simpatica..s-a oferit sa ma ajute sa imi gasesc de lucru…am fost sambata trecuta cu ea in 2 locuri unde era afisat ca angajau…mi-am lasat CV-ul…pana acum nu m-a contactat insa nimeni.

Apoi marti a avut loc intalnirea lunara CS...se pare ca in prima marti din luna are loc aceasta intalnire. Am mai cunoscut diferiti oameni...fain.

Cautarea noastra de slujbe...de cand am venit cautam job...cu mici pauze...mai mici pentru mine, mai mari pentru Radu. El si aici se plimba dintr-un loc in altul. De asta si ramane in urma cu scrisul pentru blog. Si weekendul acesta este plecat si probabil ca se va intoarce marti. Unde ? ...va va spune el. El nu a vazut inca locul unde vom sta...

Acum...am inceput sa imi aranjez lucrurile prin camera...stam in casa cu inca 6 oameni : 2 americance, 2 australience, 1 francez si 1 iralndez. Pana acum le-am cunoscut doar pe australience si francezul...Am uitat cum ii cheama...dar sunt de treaba. Ceilalti sunt plecati din Cork in acest weekend.

Acum ca avem unde sa stam trebuie neaparat sa ne gasim de lucru. Multi ne-au spus acelasi lucru ca momentan nu au locuri, dar ca se vor elibera peste 2-3 saptamani cand studentii se vor intoarce la scoala. Dar trebuie sa ne gasim macar un part time intre timp.

Dublin (Beatrice)

(vineri, 25 iulie-marti, 29 iulie)

Irlanda, Dublin – ce obersvi prima data…cladiri joase, strazi inguste, oameni uratei, iar majoritatea carora le cer indicatii nu-s din Dublin.

Dublinul are cam acelasi aer ca orice alta capitala europeana...vezi pe ici pe colo ceva specific irlandez, dar nu te frapeaza ceva anume. Cork pe de alta parte...dar voi vb despre Cork, la Cork.

Irlandezii sunt oameni linistiti, le place sa chill out prin baruri, veseli.

Foarte multi polonezi in Irlanda.

Am prins o vreme superba in Dublin, dar aveam sa vedem in curand cat de instabila e vremea in Irlanda.

Atentie la masini ! e greu sa te obisnuiesti sa te uiti in partea opusa cand traversezi. In unele locuri in Dublin scria pe strada mare : LOOK RIGHT, LOOK LEFT. Iar pe autostrada cum ieseai de la aeroport, vedeai dierite panouri pe care scria “Stay on the left side” si tot asa…din cativa metri in cativa metri.

Aeroportul din Dublin - foarte mare…cat am mers prin el pana sa fi ajuns in sfarsit la locul de unde sa ne ridicam bagajele. Iar apoi la passport control..treceam in linie..doar ridicai pasaportul si treceai.

Ce am facut

Dublin a fost cu peripetii. Sa incep prin a spune ca in Berlin mi-am fixat ceasul de la mobil cu o ora inainte de ora locala, asa ca dimineata cand a trebuit sa plecam, ne-am trezit cu o ora mai devreme. Lucru care, surprinzator, a fost foarte bine-venit...pentru ca in acea ora, am intrat pe net si am descoperit ca cine trebuia sa ne gazduiasca in Dublin nu mai putea...asa ca aveam avionul spre Dublin si nu aveam unde sa stam. Am trimis in acea dimineata de-a mesaje pe CS...

Ajunsi in Dublin ne-am postat intr-unMcDonalds si alte mesaje pentru membrii CS. Am avut noroc intr-un final si un tip Dan, din Australia ne-a cazat.

Magazinul romanesc TOT – de ce tot ? pentru ca are de toate :D avem di toate (not true). Pe acesta l-am descoperit mergand spre casa, vedem la un moment dat reclama cu Borsec...si ne gandim...a inceput Borsec sa exporte...de fapt era acest magazin romanesc...iar TOT avea culorile steagului nostru.

Am fost in prima seara la o petrecere CS – unul din membrii si-a sarbatorit ziua. A fost frumos per ansamblu. Multi oameni, diferite natii. Toata lumea s-a imbatat. Eu nu am baut nimic...lectie : chiar nu poti vorbi cu oamenii beti. Le pui ceva intrebari, le ia ceva timp sa se gandeasca sa isi formuleze raspunsul Ei au buna-vointa dar nu ii ajuta mintea prea mult in acele momente. Asa ca pe viitor fie ma imbat ca ei, fie mai gasesc unul ciudat ca mine care nu prea bea, fie stau acasa, fie stau si rad de ei. Altii cu care am interactionat la un moment dat, peste cateva minute vin din nou la tine si incep cam aceeasi conversatie...ei ce sa-i faci..mai uita omul.

Duminica am fost intr-un fel de mini-statiune pe malul marii. Vremea si locul - fain.

Luni am stat in casa cam toata ziua- am cautat pe net joburi, am depus CV-uri...am dat cateva telefoane...no luck so far.

PPL we met

Dan – gazda noastra in Dublin. Super tip..atat de bine-voitor, ne-a facut sa ne simtim ca acasa. Genul de om care a calatorit mult, descurcaret...destul de sensibil pentru un baiat. Cu mult bun simt. Foarte mult bun simt. A ramas sa ne mai intalnim la un moment dat cu el...o data ce vom avea job...sa mergem sa face ceva drumetii..sau poate o sa vina sa ne viziteze in Cork.