Sunday, June 14, 2009

Laos Cambodgia si Vietnam (Beatrice)

Laos...nimic impresionant ca si tara. Da multa saracie, dar in orase de toate pentru toate gusturile...atat timp cat aveai bani. Si nu iti trebuiau chiar atat de multi.
Vientianne - cea mai mica capitala pe care am vazut-o pana acum. Arata ca un mic orasel de provincie de la noi. Si Galatiul pare mai metropola decat Vientianne. Si nu, nu e valabil pentru toate tarile sarace din Asia...Phnom Pehn este superb, lasand la o parte prin tot ce a trecut Cambodgia.
Vang Vieng - am facut tubing care de fapt inseamna sa te dai cu colacul pe un rau si opriri de lunga durata la diferitele baruri pe care le gasesti pe drum. Tot felul de distractii amenajate in aceste mici terase/baruri. Puteai sa te arunci de la o inaltime destul de mare in apa in timp ce te balansai in sus si in jos de-a lungul unui cablu. Destul de scarry la inceput dar apoi tot ne-am dat de vreo cateva ori. Pana cand am ajuns la ultima terasa, era intuneric deja, eu eram destul de ametita. In urma acestei zile m-am ales cu ditamai vanataia in urma unui nereusit contact cu apa si inca o buba la picior pentru ca un destept (si chiar foarte destept) a sapat o groapa langa un pod...insula respectiva fara luminca la acea ora...asa ca am nimerit cu piciorul fix in groapa.
Laos este genul de tara in care sa te duci si sa te relaxezi...go french...good wine good food and sometimes if you are lucky, good company. Peisajele sunt superbe. Dar nu uitati - tara comunista pana in maduva oaselor. Muzeul de istorie din Vientianne e cel mai graitor in aceasta privinta. Poze biasate, "imperialistii americani" care atacau Laos-ul (nu ca nu ar fi adevarat) ci doar modul in care erau expuse. Cladirea veche. E ca si cum m-as fi intors in timp, la inceputul anilor '90 (de atunci mai am eu ceva amintiri).

Cambodgia
Dintre toate tarile din Asia pe care le-am vizitat pana acum, istoria acestei tari m-a impresionat cel mai mult. Am fost in Phnom Pehn la Scoala S 21, ceea ce a devenit in timpul Khmer Rouge-ului inchisoare...A fost impresionat si tulburator. Sa vezi cum o scoala este transformata in inchisoare si loc de tortura. Sa stai intr-o sala de clasa si sa iti imaginezi pentru un moment rasete de copii, multa galagie, copii aletgand pe coridoare ca apoi sa ai in fata ochilor fie o liniste apasatoare pentru ca iti este interzis sa vorbeste, fie in alta sala tipetele oamenilor torturati. Au fost copii care au invatat la acea scoala si apoi prizonieri in aceeasi scoala. Nici nu imi pot imagina ce era in mintea lor, ce puteau simti. Daca asteptau sa se termine cosmarul si sa reinceapa orele.
Erau afisate in curte regulile inchisorii...cand aveti timp sa le cititi. Erau expuse pozele detinutilor intr-o camera. Atat eu si Radu ne uitam la ele si incercam sa gasim un element comun...ce simteau ei in acele momente. Puteai sa citesti frica, nepasare pe fata lor? Nu l-am gasit. Am aflat ulterior ca erau luati de acasa fie fara sa li spuna unde sunt dusi, fie li se spunea ca merg ca sa fie "educati". Erau legati la ochi, iar cand coborau din camion, li se dadea esarfa de la ochi si atunci li se facea poza. Ei nci nu stiau ce se intampla cu ei..unde se aflau..ce ii astepta. De asta m-a surprins ca unii copii si zambeau. Nu stiau... Atata cruzime... oameni de aceeasi natie, aceeasi religie impotriva propriilor semeni.
Sunt multe de spus despre istoria Cambodgiei si perioada Khmer Rouge...inca un lucru revoltator...desi Khmer Rouge-ul a comis atatea atrocitati, el a avut un loc in bordul UN pana destul de recent....pentru ca probabil (sigur) serveau altor interese politice mai mari. Unii dintre sustinatori fiind Statele - marea salvatoare a lumii si promovatoarea democratiei. Well...
Lasand la o parte aceasta latura neagra a istoriei Cambodgiei, am vazut si locuri extraordinar de frumoase..temeplele din Ankor. Superbe. Ce civilizatie a putut sa existe! Imparati ce foloseau elefantul ca mijloc de transport roial. Spectacole... temple in jungla. Pozele spun mai multe decat cuvintele...
Oamenii din Cambodgia...am intalnit acelasi comportament ca al indienilor. Foarte persistenti in a-ti vinde ceva. Dar foarte foarte multi copii care cerseau cu o engleza superba. Adevarati negustori. "Buy banana? You want banana.? No? But if you buy, you buy from me ok? Where are you from?".

Vietnam
Peisaje superbe...Saigon, Hue si azi ne indreptam spre Halong Bay. Saigon - simbolul razboiului intre Nord si Sud. Hue - simbolul unui regat de mult apus (dinastia Nguyen 1802-1945).
Ma asteptam ca in Saigon sa gasesc in muzee mult mai multe informatii despre razboiul din Vietnam..dar nu. Foarte putine informatii. Nu am fost singurul tursit pe care l-am auzit plangandu-se de acest lucru. Venind din Cambodgia unde totul a fost atat de bine descris, spus fara inhibitii si fara cenzura...am fost foarte dezamagita de muzeele din Saigon. Oricum americanii din nou, mare paguba au facut si pe aici. Cele mai tulburatoare imagini au fost cele cu copii nascuti cu malformatii ( in urma faptului ca americanii au aruncat cu substante chimice (Agent orange). Din punctul meu de vedere aceasta e o crima mult mai mare decat a omari direct un om intr-un razboi fata in fata. Oribil! Revoltator!

In rest caldura mare...preturi destul de mari (pentru Asia)...Si mici probleme de sanatate care au mai aparut pe drum. Dar suntem bine. Ne tratam.