Wednesday, August 27, 2008

Turismul in Irlanda (Radu)

Turismul in Irlanda.

Cand eram in Dublin am observat ceva: toata lumea in jurul nostru vorbea Italiana si Spaniola. Daca eram intr-un oras misto asta nu era mare smecherie… noah… turisti straini, o prezenta comuna in orice capitala din Europa (mai putin in Bucuresti, Chisinau, Minsk si alte gropi de gunoi luate drept orase). 
Dar asta nu era un oras misto, cred ca am fost destul de clar in post-ul de acum cateva zile. Si atunci ce cautau cu zecile de mii aici ? M-am gandit ca poate tara e foarte frumoasa are ceva ce ii atrage. Urma sa descopar ca tara e intr-adevar frumoasa, mai ales pentru ca e TOT timpul verde. Ok, dar sa vi intr-o tara foarte scumpa doar pentru ca e verde ?? C’mooon. Nu avea cum sa fie asta. Si atunci ce ?  
Am zis ca poate vin pentru castele si vrajitori si alte scheme d’astea de atras turisti, dar asta e in Anglia, aici nu e nici un castel, cel putin nici unul celbru. Sa ne fie clar, Irlanda nu are cultura. Singura cultura aici este pub-ul. O sa vorbesc candva si despre ce este un Irish Pub.
Dupa ce am intrebat in stanga si in dreapta doua raspunsuri incepeau sa se contureze. Irlandezii care au emigrat in state si limba engleza.
Irlandezii care eu emigrat in state,australia, canada ; pana acum douazeci de ani irlanda era de o saracie cumplita. Irlandezii sunt cei mai mari emigranti ai Europei, diaspora Irlandeza, in sens larg, are 80 de milioane de oameni in timp ce tara are doar 6 milioane. In state unul din 10 oameni a declarat radacini irlandeze. Americanii sunt cam retardati asa ca foarte multi dintre ei vin aici si isi cauta radacinile. Stiu ca aveau ceva bunic O’Brien si se duc in toate barurile pe care scrie O’Brien si intreaba de bunicul lor. Pe bune, chiar asta fac. Asta e prima categorie de turisti.
A doua categorie de turisti e formata din Italieni si Spanioli. Nu orice fel de latini ci pustani si pustoaice. Ma da’ ce e cu toti pustii astia aici ? Sunt aici pentru ca au venit sa isi exerseze engleza. Sunt pusti de bani gata si i-au trimis parintii sa invete engleza in Irlanda. Evident ca nu invata nimic pentru ca stau doar cu alti Italiani si Spanioli.
Asta e turismul in Irlanda : expati si descendenti pe de o parte si pusti de bani gata pe de alta.
Sa nu se inteleaga ca fac misto de turismul lor pentru ca puteau sa fie si 200 de milioane de expati si turismul sa mearga ca naiba. Ingredientul secret care face legatura intre reprezentarea mentala a tarii in mintea unui posibil turist si faptul ce el chiar vine aici este natura Irlandezilor... sunt prietenosi. Daca te vad pe strada cu harta in mana si cu o fata nedumerita vin la tine si iti dau indicatii, FARA sa le ceri ajutorul. Daca ii intrebi unde e un obiectiv iti explica cu o rabdare incredibila. Nu au zambetul ala superior pe care il au americanii, pur si simplu te ajuta si gata. Iralndezii aia pierduti in marea de turisti, aia fac Irlanda sa fie atat de atragatoare pentru straini.