Sunday, August 24, 2008

Dublin > Cork > Londra > Cork > Wexford > Dublin > Cork (Radu)

Dublin > Cork > Londra > Cork > Wexford > Dublin > Cork
 
Cam asta a fost traseul meu dupa ce am ajuns in irlanda.
Hai sa le luam pe rand. Bea a scris destul de mult, mi-a usurat mie munca.

Dublin la prima vizita.
Dublin e Irlanda, Dublin e locul in care ilogicul Irlandei e cel mai evident. Un oras mai inapoiat si mai in paragina decat Dublin eu nu am vazut in vestul Europei pana acum. Faptul ca e primitiv, nu are nicio infrastructura si totul e gri, jegos si mic nu e senzational, cate orase asemeni nu stim noi la noi in tara ? Ceea ce e absolut incredibil e ca aceasta relicva de oras are salarii ce sunt pe locul doi in lume (mai mari decat new york sau londra). Contrastul intre cum arata orasul si cat de scump este (locul 8 in Europa), e incredibil. Pentru cine e interesat mai multe detalii pe http://en.wikipedia.org/wiki/Dublin#Economy_and_infrastructure .

Cork.
Cei apropiati stiu ca eu am o mica problema cu orasele mici. Nu inteleg de ce oamenii aleg sa ramana in ele chiar daca s-au nascut acolo sau mai rau unii se si muta in ele. Cu toate astea , privind in retrospectiva, alegerea de a nu ramane in Dublin si de a veni in Cork pare una fericita. Asa cum nu as locuii niciodata in Cluj la fel nu as locuii niciodata in Cork. Dar pe termen scurt Cork se preteaza perfect la ce vrem noi : venit mare cheltuielei mici => timp mai putin pe aceasta insula si mai mult in India sau Tibet.
Orasul a fost capitala culturala europeana in 2005 si acest lucru se vede. 

Londra.
In Londra am ajuns total intamplator. Cand inca eram in Dublin m-a sunat mami si mi-a zis ca merge in londra si ca grupul ei e plin de babe si se plictiseste cu ele si ca ar vrea sa se plimbe singura prin oras dar nu stie engleza si vrea un traducator. Daca citesti printre randuri vroia defapt doar sa ma vada . Nu am ratat ocazia sa vad Londra si sa o vad pe mami asa ca am plecat pentru cateva zile acolo. 
Londra e ...the bomb...
Pe bune, daca aveti ocazia …go.
Nu e un oras frumos, dar are atat de multa istorie si prestanta si atat de multi… bani. Pur si simplu simti banii in jurul tau, in aer, in magazine, in baruri, peste tot. Tamisa, podurile, Wesminster, Big Ben, Tate Galery, ai ce vedea. Londra e un oras scump dar pentru mine, venind din Irlanda, era MAI IEFTIN.
Am fost cu mami peste tot, am alergat-o de nu am mai putut. Am vrut sa mergem la zoo, eu fiind inca sub influenta gradinii zoologice din berlin dar am renuntat cand am vazut ca e 18 lire. Plus ca de afara nu am vazut decat niste capre vai de capul lor. Asa ca am mers la un fel de festival langa zoo. A fost f fain, tot felul de activitatip pt copii, cateva scene, totul sponsorizat de o firma ce face sucuri naturale. Faza in Londra si in tot UK-ul : mare parte din terenul de sub cladiri se afla in posesia coroanei si lumea plateste taxa pe el. Ce inseamna asta ? Doua lucruri ; in primul rand poti sa-ti cumperi cel mai smecher apartament de 5 milioane de lire in Londra, nu o sa poti sa cumperi cota indiviza deci terenul de sub el nu o sa fie ever al tau si tot o sa platesti pentru el. In al doilea rand, tu ca turist observi chestia asta dupa prima zi pentru ca intrarea la muzee (care apartin de stat) e gratis pe cand intrarea la castele si alte obiective care aprtin contilor si altor blue-blooded costa intre 10 si 20 de lire (intre 45 lei si 90 de lei).
Metroul pare o dementa la inceput dar e super simplu de folosit. Traficul e oribil, aproape ca in Bucuresti. Nu are rost sa ceri directii pe strada pentru ca nu o sa gasesti pe nimeni din Londra ci numai turisti, turisti cat vezi cu ochii.
Inca o faza pe care nu eu am mai vazut-o pana acum in alta parte; dupa lucru toata lumea, absolut toata lumea, mai putin imigrantii, ca ei trebuie sa stranga bani pentru apartamentul sau masina de acasa, merge in pub sa bea doua beri. Probabil ca nu vi se pare mare lucru dar credeti-ma este absolut genial pentru ca toate pub-urile sunt la sosea si nimeni nu sta in pub, toti sunt afara, in picioare, cu pint-ul in mana si eventual la tigara. Apropos de tigara... bucurati-va cat mai puteti ! O sa vina si la noi and it ain’t gonna be pretty. Mai tineti minte cum in liceu astia de fumam ne imprietenisem pentru ca eram tot timpul afara la tigara... cam asa e si aici.
Legat de Londra... incercati sa evitati comparatiile cu alte orase, cel putin cu alea gresite... Londra e in liga greilor cu New York, LA, Tokyo. Singurul oras din Europa ce suporta compartie e Parisul. Poate si Moscova desi ea numai in Europa nu e.

Inapoi in Cork.
Aici situatia era destul de nasoala. Nu aveam unde sta, peste cateva zile trebuia sa plecam de la tipul la care am stat. De job ce sa mai zic... nimic. Am primit din senin o cerere pe site-ul nostru cu DentalTrip. Cand mi-am dat seama ca cineva ne-a gasit si ne-a mai si contactat fara o farama de promovare m-am decis sa merg in Dublin si sa promovez site-ul. Am printat la un prieten peste 1000 de flyere si am plecat cu o parte din ele in Dublin.
Site-ul e www.dentaltripbucharest.com

Wexford.
Tipa la care statea Eli era plecata asa ca am facut un popas de vreo 3 zile in Wexford, la Eli. Wexford e un orasel cu doua strazi paralele, una e blabla Quay (asa se cheama toate strazile care invecineaza un rau) si alta e Main Street.  Am fost si la ceva festival Green Ireland. Eli lucra asa ca am fost cu o prietena de-a ei cu masina la 30 de km de Wexford. Acolo foarte fain, scene cu muzica bere, cidru, toata lumea foarte hippy si green... green.

Dublin again.
In final am ajuns in Dublin si am inceput sa impart futurasii. Aici a fost o faza tare. Eram la capatul Grafton Street, o strada super circulata in Dublin. Impartitul mergea bine cand apare un tip care era Litter Warden (un fel de paznic al gunoiului). Pe bune chiar au d`astia. Si imi zice ca nu am voie sa impart fluturasi. Ok, de ce ? Raspunsul lui : it is a major litter problem for the city of Dublin. Mi-am muscat buza si am inceput sa negociez foarte romaneste. Mi-a zis ca-mi da amenda 150 de euro daca vede un flyer pe jos. Dupa am aflat ca nu ai voie sa imparti fluturasi in Dublin... ma intrebam eu de ce sunt singurul. In fine... am facut singurul lucru pe care il puteam face... m-am mutat la capatul celalalt al strazii.

Cork 
Cand m-am intors Beatrice ne mutase. Avem unde sta… yupii. De ce sunt happy? 1. Daca amanam chestia asta cu chiria gaseam super greu mai incolo pentru ca toti studentii se intorc la faculta. 2. Casa e foarte misto si e aproape de centru. 3. Colegii sunt faini.
Cateva cuvinte despre ei.
Emric – francez – genul foarte calm, pasnic, “spune nu razboiului” si faze de genul asta
Dave – irlandez – nimeni nu intelege ce zice, el vrea sa fie dragut dar... nu-l intelegem
Joyce – australia – plictisitoare, insipida. O domina pe amica Boheme
Boheme – australia – plictisitoare, insipida. E dominata de Joyce.
Michele – sua – un pic rasfatata dar mai putin enervanta decat majoritatea americanilor
Lizzy – sua – are numai cuvinte de lauda despre orice oricand si are ppl skills.

La inceput fetele nu mi-au placut deloc pentru ca vorbesc non-stop numai banalitati si se lauda intre ele continuu. Si nu numai intre ele, si cu mine si cu Bea si cu baietii fac la fel, orice ai face imediat primesti o lauda, ma simt ca un caine si ma enerveaza laudele astea la foc automat. Oricum presupun ca e mai bine decat sa critice tot timpul, imi pare rau ca demonetizeaza vorba buna. 
Acum imi plac, sunt ok, ne intelegem bine.
Intr-o seara limitele mele au fost puse la incercare. Am reusit sa ma abtin. Fetele faceau misto de alte tipe care au FUPA (fat upper pussy area). Pentru detalii consultati net-ul. De ce ma abtineam eu... pentru ca ele sunt cat casa toate... sunt niste grase si jumatate , bai frate si mananca, nu se opresc, unt, branza, mancare tati... isi fac niste portii... eu mananc 3 zile din o portie d`aia, mananca orice, daca le chemi la cina de trei ori intr-o seara vin de fiecare data. Si dupa ghici ce fac... fac misto de alte grase pe net. Bai si daca nu aveam oglinzi in casa mai intelegeam. Singura marfa e Michele, dar asta doar pentru ca e pusa langa vacutele astea ca altfel nici ea nu e tocmai slabuta.

Am fost la interviuri si se pare ca avem job de la 1 sept. 
Ieri am fost la banca sa ne facem conturi sa primim leafa.
A fost si Eli pe aici, a stat cateva zile.

Hai ca am am ajuns si eu la zi cu scrisul. Mai sunt multe faze de povestit. Vreau sa mai scriu despre turismul in Irlanda, imigranti si cat de urati sunt oamenii aici, dar asta in numarul viitor 

3 comments:

Erol said...

ba mie imi place mai mult cu scrie beatice, chiar daca e mai politically correct. manca-ti-as eu inteleg si apreciez imperativul subiectivismului tau dar mai da si tu detalii ca sa se inteleaga mai bine. a, eu cu andu si damian plecam in barcelona pe 15 sept. bafta

Unknown said...

Mai oameni, imi e asa de dor de voi, de fiecare data cand citesc parca am vocea lu' Beatrice in cap si imi povesteste asa incet cum vorbeste ea....si imi imaginez tot felul de stradute, cum sunt ele descrise si viata de acolo...
si mi-e dor si de parul lui Radu si de rasul lui pitigaiat. Sper ca sunteti bine si ca acumulati tot felul de amintiri placute. Sa faceti mai multe poze sa vada si ochiul meu cum mai e pe acolo.
Va pup mult si sa aveti grija de voi.

Unknown said...

cred ca ochiul calatorului fugar ( a se citi Radu, NU Beatrice) este destul de usor de distras de amuzamentele de moment pentru a putea sa descopere tot ce e in jur lui. Si aici ma refer la Dublin:
1) orasul nu e in paragina sub nicio forma (parcari subterane si supraetajate, strazi curatate in fiecare noapte la fel ca in Cluj, Sibiu si Timisoara - retea de transport eficienta atat pe tim pde zi cat si pe timp de noapte, reduceri substabtiale pt studenti si multe altele);
2)inapoiat ..(da nu cred ca orasul e deloc inapoiat si aici poti sa intri la linkul pe care l-a pus radu la Wiki si sa vezi ca nu e asa: Google are sediul european aici, Oracle..un trilion de euro in IFSC);
3)asa..si... 'aceasta relicva de oras' a reusit sa produca cei mai multi castigatori ai premiului Nobel pe cap de locuitor din lume..dar acest aspect nu este considerat a fi cultura, nu-i asa?
4)muzeele de aici chiar au ceva in comun cu istoria si civilizatia irlandeza, nu ca la noi unde cuvantul pariotism inseamna de cele mai multe ori comunism. toate vestigiile turistice infatiseaza lupta pe care irlandezii au dus-o timp de 800 de ani cu britanicii si sunt mandrii de asta.

5)orasul nu e primitiv sub nicio forma, poate ochiul calatorului nu e destul de format ca sa inteleaga cat mai aproape de adevar punctele slabe si punctele forte ale pamantului pe care calca.

si totusi multa bafta in aceasta 'tara primitiva' :))
28:august:2008:03.00